fredag 23. september 2011

Bjørn & ulv i Finland/Russland

Det ble noen fine dager i Finland/Russland med bladet Villmarksliv. Fikk hilst på og ble kjent med mange nye fotografer.
Drømmen var å få se ulven og kanskje få noen bilder av den.
Bildet over er fra første kvelden,nydelig vær og fint lys. En bjørn på avstand var beholdningen i starten av økta. Plutselig kommer ulven til syne på lang avstand,ikke bare en,men en hel flokk. Satt bare å studerte de mektige rovdyrene med kikkert,en ny drøm var gått i oppfyllelse.
Desverre ble det ingen bilder av dem da de holdt seg på behørig avstand.
Like fort som vi er kommet i skjul,blir det mørkt. 2 timer med muligheter for å fotografere var ikke det jeg hadde sett for meg da jeg dro.
Etter at mørket har inntruffet starter et spetakkel uten sidestykke. Hele ulveflokken holder konsert på utsiden og i nærheten av skjulet. Fantastisk å høre på og det i klarvær og måneskinn.
Er bare å krype i posen proppfull av nye opplevelser.

Den påfølgende morgenen blir jeg vekket av ravneskrik kl 05.00. Ser ut av gluggen,for et syn. En himmel i brann,kan det bli bedre. Sitter å speider etter bjørn og ulv til kl 08.00,uten at noe annet en ravn og kråker kommer. Det samme skjedde de to andre morgenene.

Dag 2 er vi nesten ikke kommet på plass i kamuflasjen før en ulv krysser myra på flere 100 meter,går litt fram og tilbake før den stikker til skogs. Ser ikke mere til den eller dens artsfrender.
5-6 bjørn kommer innom i løpet av kvelden og blir til lenge etter mørket har falt på. Tar noen dokumentasjonsbilder på lang avstand.
Nå har været slått om,det regner mye og er en god del vind. Akkurat som vi ikke hadde korte nok dager fra før.
Samme det,alt av vær er fotovær. Neste morgen er det igjen dødt utafor kamuflasjen,kun noen kråker/ravn (bildet). Vel regn og overskya vær gir en trolsk stemning.
1.dag igjen,lover ikke godt. Trøster meg med at ulveflokken og "koret" fra dag en uansett har vært en enorm opplevelse.

Dag 3,fortsatt overskyet,regn og noe vind. X-er fingrene for at det skal skje noe spennende. Det gjør det. Har i løpet av de to timene med "noe" lys besøk av 6 bjørner og ikke minst kommer det en ulv utpå,samt at jeg ser en ulv til som bare holder seg på lang avstand inne ved skogholtet.

Får mine første ulvebilder,utrolig morsomt selv om utstyret må presses til det ytterste og litt over det. Med lukkertider på 1/40-1/3 sek,Iso 1000-3200 og blender 4-2,8 får jeg problemer.
Samme det,får greie artsbilder og er lykkelig for det.

En hoderystende bamse i regnværet.

Utrolig vakker er ulven.

Vil nok ikke glemme møtet med denne på laaang tid.

Etter at det ble for mørkt til å fotografere var jeg så heldig å få både ulv og bjørn på under 1 meters hold. Ganske spesielt å oppleve,bådet synet og lydene fra  disse.
Neste morgen er det klart for hjemreise,men før den tid,nøyaktig 05.15 er jeg så heldig å få sett jerven,den går langs med vannkanten dere ser i bakgrunnen før den forsvinner til skogs. Ble ingen bilder av den,men å få se både ulv,bjørn og jerv i løpet av et døgn er ikke alle forunt.......

8 kommentarer:

 1. Grattis till dessa fina bilder o den fantastiska upplevelsen !

  SvarSlett
 2. Hei Ketil
  Spennende å få oppleve de store nordiske rovdyrene og få de på brikka samtidig, må bare være helt toppers.
  Helt enig med deg,ulven er et utrolig vakkert dyr.
  Ha en god helg!

  SvarSlett
 3. ser ut til å ha vært en spennende tur, til tross for lite lys fikk du flotte bilder, den bjørnen så rimelig stor ut, må være stort å se de så nært på
  mvh Kolbjørn

  SvarSlett
 4. Fantastiske opplevelser! Gleder meg til jeg selv en dag får oppleve èn av de fire store i vill nordisk natur.

  Likte godt bildene, der nummer 7 blir favoritten. Skikkelig villmarkssus over det bildet.

  Ha en flott helg.
  Knut Børge

  SvarSlett
 5. Hei Ketil!
  Takk for sist, og takk for en fin tur! Veldig hyggelig å få hilse på deg, og håper vi sees noen gang i fremtiden:)

  Flott innlegg fra turen, både i bilder og ord!

  SvarSlett
 6. Hei ketil. Hyggelig å hilse på deg i Finland. Enig i at opplevelsene teller mest, men du fikk jo likevel en del ut av dette fotografisk. Været var som du sier IKKE det beste, og det ble ikke bedre etter at du reiste heller. Jeg tror slutten av sept blir litt for seint på året for slike prosjekter.

  SvarSlett
 7. Takker for kommentarer.

  Fikk jo noen bilder selv om det ikke akkurat ble noen høydare.
  Blir definitivt å dra noe tidligere ved neste anledning.Synes to små timer å fotografere i under vanskelige lysforhold ble i minste laget.
  Men skal ikke klage,opplevelsene fra turen glemmer jeg uansett ikke.

  ketil

  SvarSlett
 8. Så utrolig mange spennende bilder :)) Du må ha et sundt og flott liv der ute blandt alle disse kule modellene :)) Skulle gjerne byttet litt med deg :) Flott måte bildene blir presentert på, prøvde å finne ut litt hos meg selv i dag, men om denne måten finnes, kanskje det er et bedre valg, eller har du brukt html koder og fikset det selv kanskje. Lekkert er det i hvertfall, ønsker deg en fin november :))

  SvarSlett