onsdag 14. desember 2011

Lightroom



Da har jeg langt om lenge tatt steget inn i en ny verden. Har egentlig aldri lagt noen vekt på redigering av bilder eller brydd meg om det. Har hele tiden trøstet meg med at det er morsomst å ta bilder.
Fikk riktignok innstallert Lr på min bærbare pc for et par år siden,men den var så treg og taklet ikke programmet tilfredstillende.
Nå med nyinnkjøpt Mac fungerer det som det skal.
Er nå i gang med redigering på Lr. Skjønt en kan vel kalle det for mere prøving/feiling så langt. Hvor feiling nok er det mest treffende for øyeblikket.
Uansett blir det nok en spennende tid framover,så får jeg bare satse på å ta steg for steg i riktig retning. Det får bare ta den tiden det tar.
Her et arkivbilde som jeg har prøvd å redigere.



Den øverste versjonen har Terje Sylte justert for meg. Veldig greit å se på forskjellen,ikke minst et lite bevis på at at jeg har en vei å gå :)

14 kommentarer:

  1. Du fikk jo frem et særdeles flott resultat, så du er godt igang..

    Lykke til og et flott bilde!

    Ottar

    SvarSlett
  2. Sjøl sverger jeg til Photoshop, men uansett : læringskurven kan være slak eller bratt, med mange eller få tårer. Mange har hatt glede av kurs. Lykke til !!

    SvarSlett
  3. Endelig har du tatt steget..
    Gleder meg å se....

    Monika

    SvarSlett
  4. Summen av lastene er konstant :)


    Gå i developmodul. Trykk på pimpett og sett den på det hviteste punktet i bilde. Da får du rett fargetempratur.Kan hende du må gjøre det flere ganger for å bli fornøyd. Følge med histogram om det er overvekt av enkelte farger. Det justere du inn mot midten slik at du få en fjelltopp på midten.Gjøres med tem og Tint. Så setter du sortpunkt og hvitpunkt med fill ligth og blacks. Neste er kontrast (prøv med 50) og brightnes med 50-25. Så er det vibranse eller farger i mellomtoner. Denne har du på opp til 20-30 etter smak. Saturation på opp til 10. Så er det oppskarping eller sharpening. Her bruker du amount 60 og radius 1,2. Nå er bilde ferdig justert og klart for eksport. For å eksportere trykker du fil og export. For bilder brukt på skjerm og web skal du stille inn på sRGB. Bilder for trykk bruker RGB. Ett større fargespekter på trykk en på web.


    Lykke til

    SvarSlett
  5. Velkommen til en ny og fin verden! Du kommer ikke til å angre. Du fotograferer vel i RAW så noe redigering har du vel gjort? Dette er et veldig flott rypebilde! Muligens litt mørkt, men jeg sitter ikke på noen god skjerm nå. Ville skarpet opp litt mer og strekt histogrammet i begge retninger med blacks og exposure før du justerer lyshet med brightness.

    mvh Espen

    SvarSlett
  6. Picassa er UT med andre ord:)Flott bilde

    SvarSlett
  7. La til versjonen jeg fikk av Terje S,helt klart bedre. Gleder meg til å få tatt noen nye bilder. Ikke like morsomt å redigere på "gamle".
    Picasaen er historie,Robin. Noe den egentlig burde vært for lenge siden.

    ketil

    SvarSlett
  8. Flott rypebilde. Lykke til videre med redigeringsbiten, krever endel prøving og feiling, så finner man sin egen arbeidsflyt etterhvert :-)
    Rune

    SvarSlett
  9. Fint rypebilde. Etterbehandling har faktisk en langt større betydning en mange tenker over. Spesielt om man skyter i RAW. Man får da en helt uferdig fil ut av kameraet. En aktiv fotograf bør få dette til å sitte etter å ha redigert 50 til 100 bilder i Lightroom. Og da sitter det som regel :-)

    PS: Husk å redigere bildene selektivt, og ikke globalt, dette bruker du brushen til :-)))

    SvarSlett
  10. Hei Ketil!
    Jeg sitter med nøyaktig samme følelser. Installert men aldri tatt LR i brukt (før Bondal turen). Man ser lite forskjell på TS og din versjon. Men det er bare å jobbe mer og mange gode råd har du fått av LR brukere. Flotte bilder dette.
    duy

    SvarSlett
  11. Veldig bra Ketil.

    SvarSlett
  12. Først og fremst et flott portrett. Det ble en vesentlig forskjell på de to versjonene, og det må vel være inspirerende vil jeg tro.

    Personlig er jeg rimelig hjelpeløs i det digitale mørkerom. Derfor er det flott å få tips og konstruktiv kritikk i ulike fora på nettet.

    SvarSlett
  13. Hei!
    Flott at du bruker LR, Ketil, men anbefaler at du tar finpussen i PS. Jeg konverterer RAW i LR, og tar grovredigeringen her, men er alltid innom PS for å gjøre bilde ferdig. Jeg påstår at LR ikke er i nærheten av PS på visse justeringer ;-)
    ....irriterer meg at du i et svakt øyeblikk gikk over til Nikon, din pudding! He he..

    Ønsker deg og dine ei flott jul! :-)
    Ronny - Canon forever!!

    SvarSlett
  14. Hei, ja Lightroom er helt topp både til convertering og lagring, men som Ronny sier, en kommer ikke utenom en runde i PS. Hva er det jeg leser!! har du blitt Nikon mann??? Meget stygg sak. Nå må du ikke la mannen fra Molde få sitt eget tempel da:)))) Ja ja, Canon forever her også;)
    mvh
    Bjørn Aksel

    SvarSlett